1) Tärkein asia kappaleessa on soluhengitys. Soluhengitys on reaktio, joka vaatii happea, eli se on aerobinen reaktio. Reaktiossa glukoosimolekyylejä hajoitetaan, joka vaatii monta eri vaihetta. Tässä reaktiossa solua auttavat sen omat entsyymit. Viimeisimmät kaksi vaihetta tapahtuu mitokndrioissa. Soluhengitys tapahtuu solun kahdessa osassa, jotka ovat solulima ja mitokondriat.
Ensimmäisessä vaiheessa on oleellinen asia solulimassa tapahtuva glykolyysi, jossa glukoosi hajoaa kahdeksi sitä pienemmäksi molekyyliksi. Näitä molekyylejä kutsutaan palorypälehapoiksi. Tässä vaiheessa solun käyttöön vapautuu kaksi ATP-molekyyliä ja vetyä. Ensimmäisen vaiheen tuottamat palorypälehapot kulkeutuvat mitokondrion sisälle, jossa niiden hajoaminen jatkuu sitruunahappokierrossa, joka tunnetaan myös Krebsin kiertona. Krebsin kierrossa lukuisat entsyymit sitovat ja muuttavat palorypälehappomolekyylejä muiksi erilaisiksi yhdisteiksi, joita solu tarvitsee.
Reaktiosarjan lopussa hiili- ja happiatomit ovat poistuneet solusta hiilidioksidina, jolloin jäljelle on jäänyt vain vety molekyylejä. Vety vielä kulkeutuu vedynsiirtäjämolekyyleihin. Krebsin kierron aikana solulle syntyy kaksi ATP-molekyyliä lisää.
Soluhengityksen viimeisessä vaiheessa syntyy suurin osa ATP:stä. Vaihetta kutsutaan elektroninsiirtoketjuksi, joka on aerobinen reaktio. Se tapahtuu mitokondrion poimuisessa sisäkalvossa. Vaiheessa vedynsiirtäjämolekyylit vapauttavat sitomansa vedyn, jonka jälkeen vety yhdistyy happeen. Tästä syntyy vettä, joka on toinen reaktion lopputuotteista. ATP-molekyylejä soluhengityksen viimeissä vaiheessa voi parhaillaan syntyä 34 kappaletta, jolloin koko soluhengityksessä voi syntyä 38 ATP:ta. Glukoosista saatua energiaa ei voida kaikkea muuttaa ATP:ksi, vaan osa muuttuu lämmöksi, jota elimistö sitten hyödyntää.
2) ATP, eli adenosiinitrifosfaatti on runsasenerginen yhdiste, jota syntyy glykoosissa, soluhengityksessä ja fotosynteesin valoreaktiossa. ATP tunnetaan solun tärkeimpänä osana sen energiataloutta, sillä sen avulla energiaa voidaan siirtää ja varastoida lyhytaikaisesti. Sisältää emäsosan, sokeriosan ja kolme fosfaattiosaa.
3) Kappaleen tiedot voisivat ja tulevat hyödyksi soluja tutkiessa, ja tutkiessa erilaisia solujen reaktioita, kuten soluhengitystä. Kappaleen asiat voivat olla hyödyksi myös biologiaa opiskellessa. Aikaisemmin asioita ei mielestäni kovin olla käyty ylä- tai ala-asteella.
4) Ei kysyttävää.
5) Soluhengityksen vaiheet
![]() |
Kuva: google kuvahaku |
6) Tehtävä 1. Taulukko
Soluhengityksen vaiheet Tapahtumapaikka Anaerobinen vai ei Syntyvä ATP Reagoivat yhdisteet
Glukolyysi Solulima Anaerobinen 2 Glukoosi
Sitruunahappokierto Mitokondrio Anaerobinen 2 Palorypälehappo
Elektronisiirtoketju Mitokondrio Aerobinen Jopa 32 Vety, happi
Lopputuotteet: Glukolyysi: Palorypälehappo, Sitruunahappokierto: Hiilihydraatit, vety ja elektronit
Elektronisiirtoketju: Vesi